Koiran Holter-tutkimus

Mikä Holter on?


Holter-tutkimus on ei-invasiivinen metodi sydämen sykkeen tiheyden sekä rytmin arvioimiseksi. Holter on 24h sydänsähkökäyra (EKG) joka tallennetaan ”pukemalla” laitteisto koiralle. Tämä mahdollistaa sykkeen tiheyden ja rytmin analysoinnin vuorokauden ajan. Tänä ajanjaksona omistaja myös kirjaa ylös koiran aktiviteetit.


Holter, koira

Pääasialliset indikaattorit Holter-tutkimuksen tarpeesta koiralla ovat:

  • epäily arytmiasta

  • heikotus, huimaus, letargia, ylenpalttinen läähättäminen sekä levottomuus, tai jopa kollapsi ja tajunnanmenetykset

  • arytmian hoidon seuranta

  • sydänsairauksille sekä normaalista poikkeavalle rytmille alttiiden rotujen seulontaan


Holter, koira

Laitteistoa käytetään tavallisesti 24 tunnin ajan, normaalin päiväohjelman puitteissa. Omistajan tulee pitää kirjaa koiran toiminnasta tänä aikana ja merkitä ylös esim. kävelyt, syöminen, nukkuminen, leikkiminen jne.


Tyypillisesti Holter-laitteistoa käytetään potilaille joilla on esiintynyt synkopeeta (tajunnanmenetystä) tai jos kliinisessä tutkimuksessa ilmenee epäsäännöllinen tai muutoin normaalista poikkeava sydämen syke. Laitteiston käyttöaiheita voivat olla:

  • sydämen sykkeen vaihteluvälin määritteleminen normaalin aktiviteetin, liikunnan, levon tai nukkumisen aikana

  • arytmian tyypin diagnosointi (normaalista poikkeava tai epäsäännöllinen sydämen syke tai rytmi) soveltuvan hoidon määrittelyä varten

  • sydänlääkitysten tehon määrittely


Kuinka Holter-laitteisto puetaan koiralle?


Kun määritellyiltä alueilta on ajeltu karvoitus ja iho näistä kohdista puhdistettu, useampi elektrodi kiinnitettään iholle oikealle sekä vasemmalle puolelle rintakehää. Seurantalaitteisto on pienikokoinen, digitaalinen yksikkö joka on kytketty johdoin elektrodeihin. Tämän jälkeen laitteiston paikallaanpysyminen varmistetaan käärimällä rintakehä pehmeään siteeseen. Jos sopivan kokoinen liivi on käytettävissä, tämä puetaan vielä päällimmäiseksi. Hyvin tavallista on, että koira tottuu kääreisiin ja liiviin nopeastikin eikä sen jälkeen välitä niistä.

Holter, koira

Miten edetään tämän jälkeen?


Kun Holter-laitteisto on riisuttu koiralta, tallennetut EKG-tiedot ladataan analysoitavaksi. Tarkka luenta suoritetaan ja kaikki normaalista poikkeava kirjataan raporttiin. Tulokset voidaan tämän jälkeen tarkistaa lähettävällä klinikalla.


Tämä suhteellisen yksinkertainen mutta hyvin tehokas laitteisto on säästänyt monen ihmisen sekä eläimen hengen sen tultua käyttöön yli 60 vuotta sitten.

Tutkimus on ei-invasiivinen, yksinkertainen ja voi tarjota korvaamatonta tietoa sydämen normaalista poikkeavasta rytmistä diagnosointia varten.


Holter, koira

AJANVARAUKSET: 020-7418535, info@lovet.fi

Ajanvaraus


HOLTER-laitteiston VUOKRAUS kasvattajille: lue lisää

167 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki