top of page

Koiran Holter-tutkimus

Mikä Holter on?


Holter-tutkimus on ei-invasiivinen metodi sydämen sykkeen tiheyden sekä rytmin arvioimiseksi. Holter on 24h sydänsähkökäyra (EKG) joka tallennetaan ”pukemalla” laitteisto koiralle. Tämä mahdollistaa sykkeen tiheyden ja rytmin analysoinnin vuorokauden ajan.


Holter, koira

Pääasialliset indikaattorit Holter-tutkimuksen tarpeesta koiralla ovat:

  • epäily arytmiasta

  • heikotus, huimaus, letargia, ylenpalttinen läähättäminen sekä levottomuus, tai jopa kollapsi ja tajunnanmenetykset

  • arytmian hoidon seuranta

  • sydänsairauksille sekä normaalista poikkeavalle rytmille alttiiden rotujen seulontaan


Holter, koira

Laitteistoa käytetään tavallisesti 24 tunnin ajan, normaalin päiväohjelman puitteissa. Omistajan tulee pitää kirjaa koiran toiminnasta tänä aikana ja merkitä ylös esim. kävelyt, syöminen, nukkuminen, leikkiminen jne.


Tyypillisesti Holter-laitteistoa käytetään potilaille joilla on esiintynyt synkopeeta (tajunnanmenetystä) tai jos kliinisessä tutkimuksessa ilmenee epäsäännöllinen tai muutoin normaalista poikkeava sydämen syke.Laitteiston käyttöaiheita voivat olla:

  • sydämen sykkeen vaihteluvälin määritteleminen normaalin aktiviteetin, liikunnan, levon tai nukkumisen aikana

  • arytmian tyypin diagnosointi (normaalista poikkeava tai epäsäännöllinen sydämen syke tai rytmi) soveltuvan hoidon määrittelyä varten

  • sydänlääkitysten tehon määrittely


Kuinka Holter-laitteisto puetaan koiralle?


Kun määritellyiltä alueilta on ajeltu karvoitus ja iho näistä kohdista puhdistettu, useampi elektrodi kiinnitettään iholle oikealle sekä vasemmalle puolelle rintakehää. Seurantalaitteisto on pienikokoinen, digitaalinen yksikkö joka on kytketty johdoin elektrodeihin. Tämän jälkeen laitteiston paikallaanpysyminen varmistetaan käärimällä rintakehä pehmeään siteeseen. Jos sopivan kokoinen liivi on käytettävissä, tämä puetaan vielä päällimmäiseksi. Hyvin tavallista on, että koira tottuu kääreisiin ja liiviin nopeastikin eikä sen jälkeen välitä niistä.

Holter, koira

Miten edetään tämän jälkeen?


Kun Holter-laitteisto on riisuttu koiralta, tallennetut EKG-tiedot ladataan analysoitavaksi. Tarkka luenta suoritetaan ja kaikki normaalista poikkeava kirjataan raporttiin. Tulokset tutkitaan tämän jälkeen tarkkaan ja tutkinnan aikana otetaan huomioon koiran aktiivisuus sekä oireet 24h kestäneen rekisteröinnin aikana. On erittäin tärkeää että omistaja antaa Holter-laitteiston tallentaa tietoja täydet 24h ja kirjaa tarkkaan koiran aktiviteetit tältä ajalta päiväkirjaan, koska tämä auttaa diagnosoinnissa sekä mahdollisesti tarvittavan hoidon määrittelyssä. Tyypillisesti Holter-tutkimus uusitaan arytmian hoidon aloittamisen jälkeen jotta hoitovaste voidaan arvioida.


Tämä suhteellisen yksinkertainen mutta hyvin tehokas laitteisto on säästänyt monen ihmisen sekä eläimen hengen sen tultua käyttöön yli 60 vuotta sitten.


Tutkimus on ei-invasiivinen ja voi tarjota korvaamatonta tietoa sydämen normaalista poikkeavasta rytmistä diagnosointia varten.


---


Olkaa meihin yhteydessä, mikäli tarvitsette neuvoa tai teillä on kysyttävää:


Holter, koira

Mikäli epäilet sydänsairautta lemmikilläsi, on parasta kysyä sydäneläinlääkärin mielipidettä.


Yleisiä sydänsairauteen viittaavia oireita koirilla ja kissoilla ovat: kohonnut hengitystiheys, hengitysvaikeudet, tajunnan menetys, huonontunut kunto ja yskä.


Usein sydänsairaus etenee hiljaisesti eikä näkyvä oireilu ala ennen kuin sydämen ongelmat ovat jo erittäin vakavat.


418 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page