top of page
Tired brown poodle panting for air, tongue hanging out_edited_edited.jpg

Koiran ja kissan Hengitysteiden ja keuhkojen sairaudet

Koira röntgen
Kissa röntgen

Hengityselimistöön liittyvät sairaudet ovat yleisiä ongelmia sekä kissoilla että koirilla. Nämä voivat aiheuttaa huomattavaa epämukavuutta lemmikkisi elämässä, joten on tärkeää ymmärtää miten hengityselimistön sairauksien oireilu havaitaan, hoidetaan, hallitaan ja ehkäistään.

 

Hengityselimistön päätehtävä on kuljettaa happea ja poistaa hiilidioksidia verestä. Kun tämä mekanismi ei toimi, tai se ei ole tarpeeksi tehokasta johtuen sairaudesta tai hengitystieinfektiosta, eläin sairastuu vakavasti. Ylempiin hengitysteihin kuuluvat nenäontelo, poskiontelot, nielu sekä kurkunpää ja nämä toimivat reittinä hengitysilmalle matkalla keuhkoihin. Alempiin hengitysteihin kuuluvat henkitorvi, keuhkoputket sekä keuhkot. Alemmat hengitystiet mahdollistavat hapen ja hiilidioksidin vaihdon keuhkoissa.

 

Yskiminen, aivastelu, nenästä esiintyvät eritteet, vinkuna tai muut normaalista poikkeavat hengitysäänet sekä dyspnea (hengenahdistus) ovat ylempien- sekä alempien hengitysteiden pääasialliset oireet. Eläimillä voi myös esiintyä kuumetta, letargiaa, ruokahaluttomuutta, painon putoamista sekä väsymistä liikkuessa.

Lähtökohtainen diagnostinen lähestymistapa sisältää yleensä visuaalisen arvioinnin ylempien hengitysteiden osalta, verinäytteiden tutkimuksen, rintakehän, kaulan sekä nenäontelon röntgenkuvauksen, rintakehän ultraäänitutkimuksen ja virus- sekä bakteeritestejä. Useassa tapauksessa tarvitaan lisäksi edistyneempiä tutkimuksia kuten tähystystä (nenäontelon tähystys eli rinoskopia, ylempien hengitysteiden tähystys, henkitorven tähystys eli trakeoskopia, keuhkoputkien tähystys eli bronkoskopia) ja CT-kuvausta eli tietokonetomografiatutkimusta (TT). Sytologiset tutkimukset (kuten ohutneulanäytteet tai huuhtelunäytteet) sekä koepalojen tutkimukset ovat joskus tarpeen lopullisen diagnoosin varmistamiseksi ja soveltuvan hoidon aloittamiseksi.

On olemassa useampia hengitystiesairauksia joista koirat ja kissat voivat kärsiä, sekä myös akuutteja tai kroonisia tiloja johtuen viruksista, bakteereista, loistartunnoista sekä tulehduksellisista tai noplastistista syistä.

 

Yleisiä hengitystiesairauksia koirilla ovat:

Ylempien- sekä alempien hengitysteiden infektiosairaudet (kuten kennelyskä tai keuhkokuume)

Riniitti, eli nenätulehdus

Trakekollapsi

Krooninen keuhkoputkentulehdus sekä alempien hengitysteiden sairaudet

 

Yleisiä hengitystiesairauksia kissoilla ovat:

Ylempien- sekä alempien hengitysteiden infektiosairaudet (kuten kissaflunssa:  feline respiratory disease complex FRDC)

Riniitti, eli nenätulehdus

Nenänielun polyypit

Kissan astma sekä krooninen keuhkoputkentulehdus

 

---

Mikäli epäilet hengitysteiden sairautta lemmikilläsi, on parasta kysyä eläinlääkärin mielipidettä.

Palvelumme:

Röntgenkuvaukset

Rintakehän ultraäänitutkimukset

Sytologiset tutkimukset, Verinäytteiden tutkimukset

Nettiajanvaraus ja Hinnasto

bottom of page