top of page
Koiran ja kissan ruoansulatuskanavan ja maksan sairaudet

Koiran ja kissan ruoansulatuskanavan ja maksan sairaudet

Koira ultraääni
Kissa ultraääni

Ripulointi, oksentaminen, ummetus, regurgitaatio, ruokahaluttomuus, vatsan kivuliaisuus sekä turvotus, ulostamisvaikeudet ja kuolaaminen voivat kaikki olla oireita ruuansulatuselimistön ongelmista sekä koirilla että kissoilla. Tarkka diagnoosi on oleellinen oikean hoidon kannalta, sekä lyhyt- että pitkäaikaisella tähtäimellä, ja varmistaa lemmikille hyvän ja stressittömän elämän.

 

Maksa on sisäelin jolla on monta tehtävää, mistä johtuen maksan sairaudet usein johtavat muun elimistön toimintoihin liittyviin tapahtumasarjoihin. Huonontunut ruokahalu, oksentaminen ja ripulointi, painon putoaminen, lisääntynyt juominen ja virtsaaminen sekä muutokset ulosteen värissä ovat usein merkkejä maksan ongelmista. Vakavien sairauksien kohdalla eläimelle voi muodostua nestekertymä vatsaonteloon, keltaisuutta tai neurologisia oireita. Useimmiten suositellut tutkimukset ovat verinäytteen tutkimus, vatsaontelon ultraäänitutkimus sekä virtsanäytteen analysointi.

Maksasairaudet, sappirakon ongelmat, haimatulehdus, gastriitti, tulehduksellinen suolistosairaus tai koliitti ovat esimerkkejä ruuansulatuselimistön sairauksista joita esiintyy sekä koirilla että kissoilla.

bottom of page